hétfő, december 01, 2014

Legyen könnyű az álmod, Romy!

Iriane-Blanche von Gummi Bears (Romy)
2000. 04. 06. - 2014. 12. 01.
Az első közös kutyánk volt. Az életünk első belga juhász kutyája. Aki miatt a fajta szerelmesei lettünk. Aki sok-sok tanulópénzt jelentett számunkra. Akivel annyi baj történt élete majdnem 15 éve alatt, mint egyetlen más kutyával sem: gerincműtét, sérv-műtét, bőrférgesség, hogy csak néhányat soroljak. De mindig talpra állt. És most is, élete utolsó leheletéig működött benne az a fantasztikus életösztön, ami - hinni akarom - a szeretetből fakadt és most már, nem a földi létéből árad felénk.
Életben tarthattuk volna még. Nyertünk volna vele egy-öt-tíz napot, lehet, hogy akár két hetet is. Önzőnek kellett volna lenni, talán. De nem akartuk megvárni, hogy a nagyon rossz veseeredmények következtében görcsök között menjen el (volt benne részünk, sajnos, tudjuk, mit jelent és mivel jár és mennyire pokoli a fájdalom, amit az állat átél), és a hasnyálmirigy problémák,a  vérszegénység, mind-mind erre késztettek, hogy engedjük el. Amíg kutyaként mehet el. 
Tegnap Fanny odabújt mellé, Romyka pedig ráhajtotta a lábára fejét. Ma, mielőtt az orvosunk érkezett volna, Cice, aki egyébként félt tőle, odament hozzá és odabújt, odadöfölt hozzá. Mikor az orvos érkezett, a két fiatalabb eb csendben engedte be, egy hangos szó nem hallatszott.
Romyka tudta, érezte. Gyertyát gyújtottam, simogattuk, beszéltünk hozzá, míg megkapta az altató injekciót, s akkor is, mikor a végső injekciót megkapta. És az az életösztön, ami benne volt, nem engedte meghalni. Talán, mert nagyon rossz volt már a keringése és nem volt vénája sem, de még öt perc után is dobogott a szíve, a kezemen éreztem. Hatalmas életösztön volt benne. Elfogott a kétely, hogy hamar döntöttünk, de azt gondolom, nem: méltóságban ment el, még ha ebbe bele is haltunk. A második adag injekciótól lassabban verdesett a szíve: olyan volt, mintha a kezemben fognám. Egészen addig, míg egyszer csak elment örökre.
Fájdalom, üresség, hiány. Kimondhatatlan fájdalom. Majdnem 15 év együtt jóban-rosszban. Csak könnyek. És emlékek.
Míg a szíve meg nem szűnt dobogni. Még azután is...
Romyka, jó kutyánk voltál mindig. Csak remélni tudom, hogy mi is legalább ilyen jó gazdáid voltunk...
Nagyon szeretünk.

Nincsenek megjegyzések: