péntek, november 28, 2014

Újabb próbatétel...

És hát itt az újabb próbatétel...De hát, akinek ennyi állatkája van, annak ezt tudnia kell. Mert a felelősség ezzel jár. 
Romyka hamarosan, egészen pontosan december 04-én lesz 14 éves és nyolc hónapos. Egy nagytestű kutyánál (belga juhász - groenendael) ez, azt gondolom, matuzsálemi kornak számít. Nem beszélve arról a tényről, hogy Romykának a gerincműtétjén és a bőrférgességén is túl sok egészségügyi problémája volt, de szerencsére mindig nyert és győzelmet arattunk a veszedelmek felett.
A kis öreg már elég bizonytalanul áll a lábán, sokszor nem tud felállni, de ha igen, akkor megy rendületlenül, rengeteget fogyott és a látása-hallása sem mondható tökéletesnek, hogy finoman fogalmazzak. Egyre kevesebbet eszik és a nap huszonnégy órájából huszonhármat alszik vagy a két világ közti állapotban lebeg. Sokszor még álló helyzetben is nagyon el tud kalandozni szegény kis öreg, de ha "ébren" van, akkor jön, bújik, kiköveteli a simit.
Elvittük a dokihoz, egyrészt a kennelköhögés elleni oltásra, másrészt vérvételre. Sajnos, a labor nagyon-nagyon magas kreatinin és karbamid értéket mutatott ki - sajnos, sok macsekunkkal végigcsináltuk már a veseelégtelenséggel járó problémákat és a küzdelmet: nem nyertünk sohasem. Ezen túlmenően hasnyálmirígy-gondjai is lehetnek Romynak. Ez utóbbira kap gyógyszert, az előbbire pedig vese-kímélő tápot eszik.
Nagyon nehéz, mert ilyen korú állatom még életemben nem volt, nem tudom, mi az, ami természetes, mi az, ami nem. De abban bízom, hogy bármennyi ideje is van hátra a kis öreg Romykának, azt boldogan, fájdalommentesen éli majd le. És azért abban is bízom, hogy egy csirkemáj-tortát azért készíthetek a 15. szülinapjára áprilisban! De ha mégsem, kérem a sorsot, hogy most az egyszer, legyen kegyes hozzánk: ha mennie kell, csendben aludjon el Romy, mert nagyon félek döntést hozni...  

Nincsenek megjegyzések: