szombat, november 27, 2010

Ég veled, Andy!



Igen, az élet megy tovább, ahogy ma is.... Tegnap, 2010. november 26-án 09. 25-kor SGCA Heartbreaker's Andy átment a szivárványhídon túlra. A sokkhatás még mindig tart és nem tudom, fel tudom-e dolgozni valaha. Keresem a miértekre a választ, arra, mit csináltam, csináltunk rosszul, hogyan lehetett volna, mit lehetett volna tenni, mit csinálnék másként.

Andy-nek 2008. áprilisában volt egy hólyagműtétje, a hólyagjában jól felgyülemlett egy csomó ca-oxalát kő, a műtét nagyon jól sikerült, azóta gyógytápot evett, s voltunk vele többször UH-n is, éppen azért, hogy megelőzzünk egy esetleges újabb bajt. Legutóbb augusztusban, mikor kiderült, hogy a hólyagjában van valamennyi üledék és egy nagyobb kő. Kapta tovább a tápot, s bíztunk benne, hogy nem kell műteni mégsem, hiszen nem vagdoshatjuk fel a macska hólyagját félévente, évente: ki tudja, meddig lehet ezt csinálni. Talán ez volt a hiba, az a hiba, ami az életébe került. 21-én, vasárnap este nagyon kedvetlen volt Andy, nem nagyon mozgott, szemmel láthatóan fájdalmai voltak. Hétfőn reggel azonnal a dokinál kezdtünk, aki végül - mivel nem javult a beadott gyógyikra az állapota - kedden megműtötte a cicát. Nagyon durva műtét volt: több, mint száz apró követ szedtek ki a hólyagjából (nagy eséllyel a nagy kő sok-sok kicsire robbant szét valamitől), egy órán át mosták a hólyagját. De még akkor sem sejtettünk semmit, csak reménykedtünk: hiszen két éve sem volt semmi gond.

De a sors mást akart. Andy a műtét után felébredt rendesen, de este szinte leállt a keringése, kihűlt, szerda reggeltől gyakorlatilag végig melegítőpárnán volt, kapta az infúziót és a gyógyikat. És még mindig remlnykedtünk, bár tudatalatt éreztük, ez már csak hiú remény. Andy, ha nem aludt, folyton sírt: kiderült , hogy nem a fájdalomtól, hiszen kapott fájdalomcsillapítókat, hanem mert nem volt szinte tudatánál. A szemén látszott leginkább. Senkinek sem kívánom ezeket az estéket: a tehetetlenséget, az aggódást, a félelmet. Csütörtök este úgy aludtam el, hogy Andy-t odavettem magam mellé, hogy érezzem, ha menni akar (ebben az állapotban nagyon nagy mehetnékje volt, nem tudta, hol van és mit csinál, rángásai voltak) és beszéltem hozzá, míg el nem aludtunk. Ott volt a karjaimban, a hatalmas testével és fantasztikusan puha bundájával, a csodaszép pofijával. És már tudtam, hogy soha többé nem lesz az a macska, aki eddig volt. Egyáltalán nem lesz már.

És pénteken reggel már tudtuk, még a laboreredmény (ami olyan értékeket mutatott, hogy csoda, hogy eddig is kibírta) sem kellett hozzá, hogy el kell engednünk.

Elengedtük.

Az első almunk kölykét, akit nem azért szerettünk, mert ő volt az első magyar tenyésztésű Maine Coon, aki elérte a TICA legmagasabb címét és régiógyőztes is lett, többszörös Best in Show és így tovább, hanem mert ő Andy volt: egy szelíd, jószándékú óriásmaci, akit jól meg lehetett gyumbulni, aki megnyugtatta az embert a nyugodt dorombolásával, akire oda lehetett hajtani a fejünket, aki úgy aludt el, hogy közben hozzánk érintette valamelyik testrészét, aki maga volt a szeretet.

A diagnózis urémia, amiből nem igazán van felépülés. Hiába küzdöttünk és próbált ő is küzdeni, nem sikerült. Semmi jele nem volt a tragédia árnyékának: nem voltak nehézségei a pisiléssel, nem sírt almozás közben, vasárnapig nem volt levert, volt étvágya, gyógytápot kapott. És mégis..

Andy már ott dorombol a szivárványhíd túloldalán a többiekkel, s onnan figyeli a csapatot.

Andy macika, legyen az álmod szép!

Nincsenek megjegyzések: