hétfő, november 10, 2014

A diagnózis

És a diagnózis. Korrekt. Szakszerű. Tele ténnyel és információval. Választási alternatívával, melyek persze nem képezik a döntés tárgyát, hiszen evidens - Iris addig él majd, míg macskaként teheti ezt. Mert ennyivel tartozunk neki. Akármeddig is van még velünk és akármikor is távozik majd a csapat többi tagja után, a Szivárvány híd túloldalára. Macskaként. Ahogyan eddig is élt.
"A méretes primer tumor a szájüregből a kemény szájpadlást több helyen átszakítva az orrüregbe tör, ott elsősorban a baloldali orrjárat középső harmadát teljes egészében kitölti, de az orrsövényt is átszövi. A régióban mindkét oldali felső nyaki nyirokcsomóban makroszkopikus áttét igazolható.
Az egésztest-felvételeken távoli áttétnek vagy más eredetű malignus szövetszaporulatnak nem találtuk jeleit. A mellüregben a szív enyhefokú megnagyobbodott vetülete és 2x gátorközi nyirokcsomó gyulladásos/resorvbtív megnagyobbodása említendő. A máj némileg megnagyobbodott, de benne gócos elváltozást nem találtunk. Mindkét oldali mellékvese enyhefokú megnagyobbodása említendő.
Az egésztest-felvételeken lényeges patológiás eltérést nem tapasztaltunk.
Diagnózis: szájüregi sarcoma, T3N2M0 stádium
Kezelési javaslat: előrehaladott malignus betegség – már középtávon kedvezőtlen prognózissal
1) Méret-redukciós műtéttel +helyi frakcionált sugárkezeléssel + helyi kemoterápiás kezeléssel a betegség lezajlása némileg lassítható. Várható túlélési idő 5-10 hónap, kezdetben megtartott (0-3 hónap) , majd fokozatosan romló életminőséggel.
2) Csak tüneti, palliatív, immunerősítő kezeléssel a betegség gyors lezajlása prognosztizálható. Várható túlélési idő 1-2 hónap, romló életminőséggel – utána euthanázia javasolt."

Nincsenek megjegyzések: