péntek, március 09, 2007

Még élünk:-)

Az idejét nem tudom, mikor írtam ide...Pontosabban tudom, csak meg kell néznem az előző bejegyzést... A tenyésztés abbahagyása után is van élet, ez december 08-óta teljesen evidens, még akkor is, ha effelőpl szemernyi kétségeim sem voltak. Nap, mint nap egyre biztosabb vagyok benne, hogy ezt a periódust le kellett zárni az életemben. Nem a macsekok miatt evidens módon.
Az élet nem áll meg: a munkahelyemen hóhegyek, bár szeretem csinálni, de néha elborítanak a hullámok (enyhe képzavarral élve persze), a macsekok is adnak némi fejtörést. Évente vittük és visszük a mók-csapatot ellenőrzésre a dokihoz elsősorban fogkő és fogproblémák megelőzése érdekében. A februári csekkolás során Szipuka, Szuszmók, Jack és Pearly esetében érdekes dolgok merültek fel. Kezdődött azzal, hogy Szipa szájában, a nyelv alatt több, csúcsos daganatszerűt találtak, amiről a szövettan megállapította, hogy nem rosszindulatú daganat, ennek ellenére szépen növögettek és igen súlyos gondot okoztak Szipuka szájában: fekélyeket pld. Természetesen megkapta és kapja a folyamatos injekciós kezelést, de a doki kénytelen volt eltávolítani a "daganatokat", amik rövid idő alatt eléggé megnőttek. Szuszmók, Pearly és Jack esetében is hasonlóan rejtélyes, bár a macsekok háromnegyedét érintő betegség áll fenn: osteoclastok okozta resorbciós syndroma, ami tulképpen nagyon csúnya betegség - a fogak felszívódását jelenti. Akár előzmény nélkül, észrevétlenül, az okok egyenlőre ismeretlenek az állatorvostudomány számára.
Ilyenkor gondolkodom el azon: mi van azokkal az állatokkal, akiket sohasem visznek el orvoshoz, akiket soha nem gondoznak, nem ellenőriztetnek. Mi van azokkal, akik csak úgy élnek bele a világba vagy éppen egy nem túl felelős gazdi otthonában?
Szóval sokkolt kicsit ez a fogmizéria, hiszen évente látta őket orvos ebből a szempontból és mégis.... A doki megnyugtatott, hogy tenni nem nagyon lehetett volna ennél többet semmit, de azért nagyon rossz érzés....
Amúgy jól van a csapat, bújnak, döfölnek, puszit osztogatnak, szóval nem tagadják meg magukat!:-) Éldegélünk tehát, noha az anyagi csőd szélén a teljes csapat orvosi kontrollja és a kezelések miatt, de hát a macsekokért mindent!:-)

Nincsenek megjegyzések: