péntek, december 31, 2010

Az év utolsó napján

Elérkezett az év utolsó napja. Az ember ilyenkor számadást végez, átgondolja, mi volt, mi történt az elmúlt évben, jót vagy rosszat hozott az élet, mit tanult, mit tapasztalt, miben változott, s persze miben kellene előrelépni, változtatni. A 2010-es év első hónapjai nem teltek túlságosan rosszul, de sajnos a második félév több tragédiát hozott. Több tragédiát, amiről azt hittem, nem lehet elviselni, s amit mégis el kellett, mert a show-nak folytatódnia kell tovább. Elvesztettük Szipát egy hosszú betegség után, amit könnyebbé tehettünk volna számára, ha hamarabb szánjuk rá magunkat a döntésre. Andy-nél azonban a sors döntött úgy, hogy elveszi tőlünk, nagyon gyorsan, időt sem hagyva szinte a búcsúzásra. Milton villámcsapásszerű betegsége szerencsére jól végződött, de akkoriban nem sok esélyt adtam volna annak, hogy életben marad egy rejtélyes fertőzéssel szemben. Kegyetlen leckék voltak ezek. S közben az állandó létbizonytalanság a munkahelyem miatt, ami szerencsére kedvezően oldódott meg, de a váltással járó stresszt senkinek sem kívánom. Betegségekkel most is küzdünk, ez is a 2010-es év hozadéka: Manó felismert és szinten tartott veseelégtelensége kihívást jelent, ahogy Pearly kezdődő hólyag-köves problémája is. De tudjuk, ismerjük és kezeljük őket.
Mit hozott még a 2010-es év? Felismerésket, újabbakat: kikre számíthat az ember, ha baj van, s kikre nem annyira. Kik azok, akik álarcot vislenek az emberrel szemben, s máshol, más társaságban vígan ócsárolják. Kik azok, akik megbocsátanak és kik azok, akiknek érdemes megbocsátani a legnagyobb hibákat is. Kik azok, akiknek pofátlanul még mindig mások baráti körére fáj a foguk. Sorolhatnám még persze, de nem akarok túlzottan bölcselkedni.
Az év kettősségét számomra - többek között - november 27. testesíti meg. Már évek óta szerettünk volan elmenni a Macskák előadásra a macskás baráti társaságommal. Most sikerült jegyet szerezni, nagyon jó helyre. Csakhogy előző nap, november 26-án halt meg Andy. Vívódtam, mit tegyek. Őt már nem hozhattam vissza, viszont lelkiismeretfurdalásom volt, hogy halála másnapján színházba megyek. S akkor megszólalt az a dal, az Éjfél és az öröm, hogy végre láthatom az előadást összekeveredett valami nagy-nagy szomorúsággal. Ahogy ma is, ahogy egy kedves, mit sem sejtő topiktag feltette a topikomba ezt a dalt.
Hát akkor álljon itt ez a dal, Szipa, Andy és minden elvesztett kedvencem emlékére, az igencsak vegyes érzéseket hozott 2010-búcsúztatóként.
Boldogabb, szebb, sikeresebb és szerencsésebb új évet kívánok mindenkinek, aki a blogomat olvassa!

1 megjegyzés:

Vaci írta...

Féltem, hogy nem jössz el, bár megértettem volna...
Azóta az este óta ez a dal engem mindig Andyre emlékeztet.